Shop-image
Shop-image
Shop-image

Σχετικά με εμάς

Η Πορφύρα είναι ένα κατάστημα και καλλιτεχνικό εργαστήριο που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό το 2001. Οι σύγχρονες δυνατότητες αλλά και ανάγκες, έδωσαν το έναυσμα για την δημιουργία και του ηλεκτρονικού καταστήματος. Στο e-shop μας μπορείτε να βρείτε χειροποίητες βυζαντινές εικόνες ,διάφορα εκκλησιαστικά είδη, καλλιτεχνικές δημιουργίες, κοσμήματα και είδη διακόσμησης, πάντα καλαίσθητα και επιλεγμένα με προσοχή.

Περιηγηθείτε στην συλλογή των εικόνων μας εδώ ή συμπληρώστε τις προτιμήσεις σας για παραγγελία εικόνας εδώ.

Το Φυσικό κατάστημα

Στην σκιά του βυζαντινού Μυστρά, στην πλατεία του σημερινού οικισμού, βρίσκεται το κατάστημά Πορφύρα. Ένα εργαστήριο αγιογραφίας και χώρος έκθεσης, που εδώ και 20 χρόνια φέρνει σε επαφή τους επισκέπτες του τόπου με την μακρά ιστορία της αγιογράφησης.

Παράλληλα, το κατάστημα μας έχει εμπλουτιστεί με διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες της αγιογράφου και συνεργατών, αλλά και αντικείμενα σχετικά με την τοπική ιστορία και μυθολογία. Επίσης αναμνηστικά, είδη δώρων και διακόσμησης, κοσμήματα, χάρτες ορειβασίας και βιβλία.

Shop-image
Shop-image

Η Ιδιοκτήτρια

Η Μαρία Τσιμπόκα ασχολήθηκε με την ζωγραφική από τα πολύ μικρά της χρόνια. Μαθήτευσε δίπλα σε ζωγράφους και παράλληλα με διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις, σπούδασε στο ΚΕΚ Τρίπολης με κατεύθυνση την Αγιογραφία. Από τότε έχει δημιουργήσει πλήθος φορητών εικόνων αλλά και τοιχογραφιών. Έργα της υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου, σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και ναούς.

Βυζαντινή Αγιογραφία

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ορθόδοξη αγιογράφηση έχει μακρά παράδοση, δικούς της κανόνες και συμβολισμούς. Έχει διπλή διάσταση: ως καλλιτεχνικό έργο και ως απόδοση του Θείου και της πνευματικότητας. Κάθε φάση της δημιουργίας της εικόνας έχει την συμβολική διάστασή της, και η κάθε μία εικόνα εμπεριέχει τους δικούς της συμβολισμούς.

Οι χειροποίητες εικόνες που διατίθενται σε αυτό το κατάστημα είναι η καθεμία ένα ξεχωριστό, μοναδικό έργο που γίνεται με φροντίδα και επιμέλεια. Δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές τεχνικές της Βυζαντινής περιόδου.

Προτού αρχίσει η ζωγραφική (ή «γράψιμο») της εικόνας, πρέπει να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Αρχικά, προετοιμάζουμε το ξύλο, εφαρμόζοντας γάζα και έπειτα 7 στρώσεις (συμβολικός αριθμός) μιας ειδικής φυσικής κόλλας. Κατόπιν ακολουθεί σχολαστική λείανση. Αυτή η διαδικασία προσδίδει στο ξύλο μια ωραία επιφάνεια που είναι ιδανική για ζωγραφική.

Ξεκινά έτσι η διαδικασία της αγιογράφησης της εικόνας, που απαιτεί προσήλωση, χρόνο, ακρίβεια και πολλαπλές λεπτές στρώσεις ζωγραφικής.

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από οξείδια μετάλλων και ορυκτές πέτρες. Είναι σε μορφή σκόνης και αναμειγνύονται με κρόκο αυγού και ξύδι (η τεχνική ζωγραφικής με αυγοτέμπερα).

Σε πολλές από τις εικόνες χρησιμοποιείται χρυσό για τον φόντο ή το φωτοστέφανο. Αυτό το χρυσό αντιπροσωπεύει το Θείο Φως. Προέρχεται από φύλλα πραγματικού χρυσού 22 καρατιών. Η διαδικασία εφαρμογής του χρυσού στην εικόνα απαιτεί υπομονή και ακρίβεια.

Το τελικό στάδιο είναι η εφαρμογή βερνικιού για μόνωση.

byzantine_hagiography
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση